Червоні лінії клімату – Земля подолала вже сім із дев’яти планетарних кордонів

Погані новини: Земля подолала вже сім із дев'яти «червоних ліній»

Океани Землі швидко закисляються © Unsplash/Guillaume Bassem Закислення океану наближається до критичного порога.

Вчені заявили про те, що людство наближається до порушення сьомого планетарного кордону з дев’яти, а можливо вже й перетнуло його. У заяві дослідників йдеться, що «закислення океану наближається до критичного порога», особливо у більш високих широтах, повідомляє The Guardian.

І це зростаюче закислення океану є загрозою для морських екосистем.

Звіт Потсдамського інституту досліджень впливу клімату (PIK) заснований на багаторічних дослідженнях, що показують, що існує дев’ять систем та процесів – планетарних кордонів – які сприяють стабільності функцій життєзабезпечення планети. І пороги, за якими вона не може нормально функціонувати, вже подолано для шести.

Зміна клімату, поява нових сутностей, зміна цілісності біосфери та модифікація біогеохімічних потоків вважаються зонами високого ризику, у той час як планетарні кордони також порушуються у зміні системи суші та зміні прісної води, але меншою мірою. Ситуація у всіх сферах погіршилася, але виснаження озонового шару залишається стабільним, а в деяких випадках ситуація навіть покращується.

Як заявила Левці Цезар, кліматичний фізик з PIK та співавтор звіту, існують дві причини, через які рівні закислення океану викликають занепокоєння. Одна з них полягає в тому, що рівень закислення наближається до небезпечного кордону. А друга – у тому, що останні дослідження показали, що навіть поточні умови можуть бути несприятливими для морських організмів.

Закислення океану погіршується у глобальному масштабі, причому наслідки найбільш виражені у Південному океані та Північному Льодовитому океані. Закислення океану — явище підвищення кислотності (зниження pH) в океанській воді через поглинання атмосферного CO2. Цей процес не тільки шкодить кальцифікуючим організмам, потенційно призводячи до руйнування харчового ланцюга, але й знижує ефективність океану як життєво важливий поглинач вуглецю.

Концепцію планетарних кордонів було запропоновано у 2009 році. Відповідно до неї, Земля має дев’ять кордонів або «червоних ліній». Перетин їх може призвести до порушення стабільності, стійкості та придатності для життя стану планети, який залишався стабільним протягом 12 тисяч років і дозволив розвинутися складній людській цивілізації.

Раніше вчені заявили, що до кінця століття половина океану може перетворитися на «кислоту».

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *