Геогліфи Наскі – у Перу знайшли нові гігантські зображення людей та тварин – фото

На плато Наска знайшли сотні нових геогліфів: навіщо їх створили

На плато Наска знайшли нові геогліфи © Sakai et al., PNAS, 2024 Нові геогліфи знайшли за допомогою ШІ.

Група вчених під керівництвом археолога та антрополога Масато Сакаї з Університету Ямагата в Японії виявила на плато Наска 303 нові геогліфи. Відкриття було зроблено за допомогою дронів та штучного інтелекту (ШІ), повідомляє Science Alert.

Виявлення нових геогліфів проливає світло те, навіщо древні люди створювали їх.

Сотні тисяч років тому люди, які жили в пустелі на півдні Перу, нанесли на землю лінії, які утворили гігантські постаті, які можна роздивитися лише з великої висоти. Геогліфи Наскі вперше виявили у 1940-х роках, і з того часу на посушливому плато було знайдено 430 загадкових зображень.

«Причина, через яку мета створення геогліфів так довго залишалася невідомою, полягає в тому, що попередні дослідники не мали базової інформації про поширення та типи геогліфів. Однак у цій статті завдяки польовим дослідженням з використанням ШІ та дистанційного зондування розподіл геогліфів було з’ясовано. В результаті ми змогли пролити світло на мету їх створення», – заявив Сакаї.

Sakai et al., PNAS, 2024

Sakai et al., PNAS, 2024

Вчені вважають, що геогліфи Наски створювали з ритуальною метою. Вони були частиною паломництва в Кауачі, церемоніальний центр культури Наска, звідки відкривається вид на деякі з гліфів з високих сідал на вершинах курганів.

Геогліфи було важко виявити з кількох причин. Одна з них полягає в тому, що вони були створені між 500 р. до н. е. та 500 р. н. е., тому вивітрювання протягом сотень років зробило їх менш помітними. Крім того, величезні розміри плато не дають можливості працювати на землі, просто немає сенсу.

З 303 виявлених геогліфів 178 відкрив ШІ. Ці нові гліфи належать до категорії, відомої як рельєфні геогліфи. Вони менші і їх складніше ідентифікувати, ніж великі лінійні геогліфи.

Різні типи геогліфів зображують різні об’єкти. Так, рельєфні гліфи переважно зображують людей і свійських тварин, тоді як лінійні гліфи переважно зображують диких тварин. За словами вчених, їх розмір, розміщення та розподіл показують, для чого вони могли використовуватись.

«У випадку рельєфних геогліфів ви можете побачити їх, якщо підете стежками. Тому я вважаю, що стежки були створені для того, щоб люди могли бачити рельєфні геогліфи, йдучи ними. З іншого боку, у випадку лінійних геогліфів вони концентруються навколо початкових та кінцевих точок мережі лінійних геогліфів. Ця мережа пов’язана з церемоніальними центрами Кауачі та священними місцями, тому я вважаю, що люди ходили цією мережею», — пояснив Сакаї.

Sakai et al., PNAS, 2024

Sakai et al., PNAS, 2024

Відомо, що Кауачі — це місце, куди люди здійснювали паломництва, подорожуючи до архітектурного комплексу із саману, можливо, для зборів та церемоній. Водночас способи використання цього місця вивчені погано. Певні підказки можуть ховатися у геогліфах. І тепер, коли вченим вже вдалося виявити понад 700 гігантських зображень, можливо, розгадка близько.

«У давній андській цивілізації соціально важлива інформація іноді передавалася за допомогою комбінацій та розташування зображень. Я вважаю, що ця інформація була записана на плато Наска через розташування та поєднання геогліфів», — сказав Сакаї.

Раніше вчені припустили, що стародавні наскельні малюнки на півдні Перу були зроблені людьми під впливом галюциногенних наркотиків.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *