“Морський малюк”: CNN показала ексклюзивні кадри атаки на Кримський міст

SeaBaby

Автор фото, Від джерел ВВС Україна в СБУ

"Виготовлення наших дронів здійснюється на одному з підземних виробництв на території України. Сьогодні в процесі розробки та реалізації в нас дуже багато різних цікавих операцій, зокрема в акваторії Чорного моря. Обіцяю вам, це буде сюрпризом, особливо для наших ворогів", – наголосив Василь Малюк.

Він зазначив, що липнева атака безпілотників була результатом багатомісячної підготовки спільної операції з українськими ВМС, яку він очолював разом з адміралом ВМС Олексієм Неїжпапою.

"На завершальному етапі підготовки ми не могли навіть думати про сон чи їжу, – сказав він в інтерв'ю CNN. – Ми були повністю сконцентровані на операції. Останні дні були досить нервовими. Коли стався вибух, ми дуже зраділи й почали вітати один одного. Це був дуже емоційний момент для всіх нас і нашої перемоги, яка обов'язково скоро настане".

Голова СБУ додав, що морські дрони, які пошкодили Кримський міст у липні 2023 року, за ініціативою особового складу отримали назву SeaBaby, тобто "Морський малюк". Вони обладнані бойовою частиною 850 кг.

Для враження десантного корабля "Оленегорський горняк" і танкера SIG використали два окремі надводні дрони, в кожному з яких було по 450 кілограмів бойової частини.

  • Магура. Що відомо про морські дрони, якими Україна може атакувати Росію

Василь Малюк також наголосив, що всі ці цілі є цілком законними відповідно до українського законодавства і норм міжнародного права.

За словами Малюка, західні партнери України виявили інтерес до їхньої діяльності та бажання перейняти досвід.

Але він зазначив: "Вони не беруть участі в наших операціях, не надають нам жодного обладнання чи чогось іншого".

Очільник СБУ також визнав відповідальність своєї служби за першу атаку на Керченський міст, здійснену 8 жовтня минулого року, однак жодних подробиць не надав.

Кримській міст, який з великою помпою у 2018 році відкрив особисто президент Росії Володимир Путін, є символом його бажання захопити Україну та назавжди прив'язати її до Росії, пише CNN. Це також життєво важлива ланка постачання для військ РФ з Криму.

У слідчому комітеті Росії підтвердили, що липневу атаку на Кримський міст здійснили українські спецслужби. Національний антитерористичний комітет Росії заявив, що міст атакували двома надводними безпілотниками.

Що ж до ушкодження судна "Оленегорский горняк", то цю інформацію російська влада не коментувала.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *