Битва за Україну. День вісімсот тридцять восьмий

Битва за Україну. День вісімсот тридцять восьмий 10.06.2024 21:30 Укрінформ Європарламент зберіг центристську демократичну більшість. Сили оборони уразили російські зенітні ракетні комплекси С-400 та С-300 у Криму

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот тридцять сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 10 червня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– Сили оборони України завдали успішних ударів по зенітному ракетному дивізіону С-400 росіян у районі Джанкоя, а також по двох ворожих зенітних ракетних дивізіонах С-300 біля Чорноморського та Євпаторії. Після ударів українських ракетників припинили роботу радари комплексів С-300/С-400. Також відмічена детонація боєкомплектів у всіх трьох районах – Генштаб.

– Європарламент зберіг центристську демократичну більшість. Європейська народна партія перемогла на виборах до Європарламенту. ЄНП будуватиме в ньому міцний «центр», що матиме чітку проєвропейську та проукраїнську позицію, повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн – Укрінформ.

– У Глобальному саміті миру в Швейцарії візьмуть участь щонайменше 90 країн, з яких половина представляють так званий «Глобальний Південь» – Південну Америку, Африку, Близький Схід та Азію – Віола Амгерд, президентка Швейцарії.  Близько половини з 90 наразі зареєстрованих країн-учасниць Глобального саміту миру будуть представлені главами держав та урядів.

ЦИТАТА

Урсула фон дер Ляєн, президентка Єврокомісії: «Під час свого першого мандата я продемонструвала, чого може досягти сильна Європа. Моя мета – продовжити цей шлях з тими, хто є проєвропейським, проукраїнським, хто підтримує верховенство права. Від завтра ця робота знову почнеться".

Володимир Огризко, колишній міністр закордонних справ, керівник Центру дослідження Росії: «Я думаю, в Кремлі зрозуміли, що сьогодні відкрито, як, скажімо, це робить Орбан і частково Фіцо, виступати як троянський кінь Кремля – це означає ламати свою політичну кар’єру для будь-якої політичної сили в цивілізованій європейській країні».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Президент Зеленський заслухав головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського про ситуацію на фронті. За словами Президента України, у селі Рижівка окупант спробував реалізувати пропагандистську операцію. Станом на ранок російський прапор у селі знищено, присутності окупанта немає.

– На фронті від початку доби сталося вже 47 бойових зіткнень. Від артилерійських обстрілів з території Російської Федерації продовжує потерпати прикордоння Чернігівської та Сумської областей. На Куп’янському напрямку ворог атакує за підтримки авіації.

На Покровському напрямку російський агресор підтримує високу інтенсивність штурмових дій, від початку доби загарбники вже 15 разів намагалися покращити тактичне положення. На Курахівському напрямку Сили оборони відбили вже дев’ять атак російських військ  – Генштаб.

– На фронті протягом минулого тижня відбулося понад 700 бойових зіткнень, найбільше – 252 – на Покровському напрямку; ворог здійснив 21 тисячу обстрілів та 431 авіаудар по території України  – Андрій Ковальов, речник Генерального штабу України.

Росіяни після ураження силами оборони України декількох десятків російських кораблів почали залучати до патрулювання Чорного моря підводні човни – Дмитро Плетенчук, начальник Центру стратегічних комунікацій сил оборони півдня.

– Путін скаженіє через ураження українськими Силами оборони новітнього російського винищувача Су-57. РФ використовувала винищувач Су-57 для завдання ракетних ударів по українських цивільних об'єктах – Андрій Юсов, представник ГУР Міноборони України.

– На кордоні із Харківщиною російські окупанти виставили загороджувальні загони кадировців, які мають стримувати росіян, які тікають з території України – Назар Волошин, речник ОСУВ «Хортиця».

– Україна планує базувати деякі F-16 за кордоном. У Росії заявили, що вважатимуть надані Україні літаки законними цілями, якщо вони братимуть участь у бойових вильотах – Сергій Голубцов, начальник авіації командування Повітряних сил ЗСУ.

– Нацгвардійці за минулий тиждень знищили 34 танки, 64 бліндажі з особовим складом російських військ та ще 193 одиниці військової техніки й озброєння загарбників – Ігор Клименко, міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

На Закарпатті вантажівка прорвала державний кордон: угорці затримали 32 українців – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби України.

***

Обстріли Харківщини

– Вранці 10 червня війська РФ завдали авіаудару по Дергачівській громаді Харківського району, загинув чоловік, ще двоє поранені – Олег Синєгубов, начальник ОВА.

– Росіяни вдарили авіабомбами по Харкову, зруйновані два приватних будинки, в одному з них могли перебувати люди – Ігор Терехов, міський голова. Кількість постраждалих унаслідок удару РФ по Харкову зросла до шести – Олег Синєгубов, начальник ОВА.

Військовослужбовці ППО ЗС Росії отримали «рекомендацію» розпочати евакуацію сімей із тимчасово окупованого Криму –  партизанський рух «АТЕШ».

НОВИНИ: Україна

– Президент Зеленський

  • удостоїв орденів «За мужність» воїнів спецпідрозділу ГУР Міноборони «Артан», які брали участь у спецопераціях в акваторії Чорного моря та в Криму – ГУР.
  • визначив склад делегації на конференцію з відновлення у Берліні. Делегацію очолить віцепрем’єрка-міністр економіки Юлія Свириденко – сайт Офісу президента.

–  Прем'єр-міністр Денис Шмигаль провів зустріч у Києві з міністеркою оборони Нідерландів Кайсою Оллонгрен , яка приїхала до України з неоголошеним візитом. Сторони обговорили спільні оборонні виробництва та обмін технологіями, а також Глобальний саміт миру у Швейцарії – Укрінформ.

– Мустафа Найєм іде з посади голови Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України. Причиною цього стали «системні перешкоджання роботі» – «Українська правда».

– Прем'єр-міністр Денис Шмигаль відхилив відрядження Мустафи Найєма на конференцію у Берлін 11-12 червня. Прем'єр-міністр також не поїхав у Берлін на конференцію з відновлення, оскільки сконцентрований на внутрішній роботі – Укрінформ. В уряді Німеччини вважають, що відсутність на конференції з відновлення керівника Держагентства з відновлення та розвитку інфраструктури Мустафи Найєма, який заявив про відставку з цієї посади, не має зашкодити заходу. 

Електронних повісток через електронні кабінети не буде, як і направлень на військову-лікарську комісію (ВЛК) –  Федір Веніславський, народний депутат, член Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

***

– Братам колишніх народних депутатів-зрадників Віктора Медведчука і Тараса Козака повідомили про підозру у фінансових махінаціях на шкоду Україні у 2017-2023 роках. Вони умисно вивели «в тінь» мільйони гривень, внаслідок чого до державного бюджету не надійшло понад 75 млн грн податків – СБУ.

***

– Із планового ремонту вивели міждержавну лінію електропередачі, що поєднує українську енергосистему з об’єднаною енергомережою континентальної Європи. Україна у понеділок імпортує 24,8 тисячі МВт-годин електрики з Румунії, Польщі, Угорщини, Молдови – НЕК «Укренерго».

– В Україні змінять ліміти споживання електроенергії. З 24 червня критична інфраструктура отримає пріоритет в електропостачанні, а решта електроенергії буде розподілена рівномірно між областями – «РБК-Україна».

– Державний оператор тилу уклав договори з постачальниками для забезпечення Збройних Сил України харчуванням на друге півріччя на суму понад 17 млрд грн. Середня ціна за комплект – 109,22 грн – Державний оператор тилу.

– Інфляція у травні зросла до 0,6%. Найбільше (на 10,4%) подорожчали фрукти. На 1,3–0,4% зросли ціни на овочі, рис, рибу та продукти з риби, хліб, кисломолочну продукцію, цукор, макаронні вироби, м’ясо та м’ясопродукти, масло – Держстат.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Зустріч голів парламентів України, Польщі, Литви, Латвії та Естонії проходитиме 10-11 червня у польському Білостоці на північному сході Польщі – Руслан Стефанчук, Голова Верховної Ради.

– США і Польща допоможуть Україні протидіяти кремлівській дезінформації. США оголосили, що разом з Польщею створюють Українську комунікаційну групу, щоб підтримати Україну в боротьбі з російською агресією в інформаційному просторі – АР.

– Президент Польщі підписав зміни до закону про допомогу українським біженцям. Згідно з поправку до закону, термін легального перебування українських біженців від війни в Польщі продовжується з 30 червня 2024 року до 30 вересня 2025-го – канцелярія президента РП.

– Швейцарія надасть додатковий грант у 10 млн швейцарських франків ($11,1 млн) на відновлення залізничної інфраструктури України. Угода передбачає постачання рейкових скріплень для відновлення залізничних шляхів до транспортних коридорів у країни ЄС (Словаччину, Румунію, Угорщину, Польщу), до портів та Транс'європейської транспортної мережі (TEN-T) – Укрзалізниця.

Із коштів, зібраних у Латвії під час благодійного «Осокінського фестивалю свободи для України», закупили і вже відправили для потреб ЗСУ два вантажі з обідами, що самі нагріваються. Третій планується відправити до кінця червня – Андрейс Осокінс, піаніст, засновник і організатор фестивалю, в інтерв’ю Укрінформу.

***

– Вибори до Європарламенту:

  • в Італії Євровибори виграла партія консервативна партія «Брати Італії» італійської прем’єрки Джорджії Мелоні –  ANSA;
  • партія угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана «Фідес» на виборах до Європарламенту показала найгірший результату в своїй історії– Telex;
  • партія прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо програла на виборах до Європейського парламенту опозиційній партії "Прогресивна Словаччина" (PS), на чолі з колишнім заступником голови Європейського парламенту Міхалом Шимечкою – The Slovak Spectator;
  • у Польщі на виборах до Європарламенту Громадянська коаліція Дональда Туска незначно випередила політсилу Ярослава Качинського – Укрінформ;
  • в Естонії за результатами виборів до Європарламенту Ліберальна партія прем’єр-міністра Каї Каллас отримала третій результат – ERR;
  • в Іспанії правоцентристська Народна партія (PP) здобула перемогу на виборах до Європарламенту, партія соціалістів на чолі з прем'єр-міністром Педро Санчесом на другому місці – Reuters.
  • У Латвії на виборах до Європарламенту перемогла правляча «Нова єдність» – LSM.
  • у Чехії партія колишнього прем’єр-міністра Андрея Бабіша (ANO) стала переможцем виборів до Європарламенту – Expats;
  • правопопулістська та проросійська Австрійська партія свободи (FPÖ) отримує 25,7% голосів на виборах до Європарламенту, трохи випереджаючи таким чином правлячу Австрійську народну партію (ÖVP) – Укрінформ.
  • У Нідерландах офіційні результати підтвердили перемогу на виборах до Європейського парламенту альянсу партій GroenLinks-PvdA (Зелені ліві) та PvdA (Трудова партія), які під час виборчої кампанії об’єднали свої зусилля – NOS.

– На збройовому заводі Mesko у Польщі стався потужний вибух у центрі ракетного палива, після нього виникла пожежа. За попередніми даними, є один постраждалий та загиблий. Завод у Скаржисько-Каменній, де стався інцидент, виробляє зброю та боєприпаси – RMF FM.

– Швейцарія фіксує збільшення кібератак напередодні Саміту миру – Reuters.

– У США закликали ХАМАС відповісти на пропозицію Ізраїля про перемир'я в секторі Гази та звільнення заручників – The Hill.

– Єдина в Болгарії АЕС «Козлодуй» почала використовувати в одному зі своїх реакторів атомне паливо, вироблене американською компанією Westinghouse, прагнучи зменшити залежність від російських енергоресурсів – AFP.

ВОРОГ

– Путін найближчим часом планує візити до Північної Кореї та В'єтнаму – росЗМІ.

Танкер РФ здійснив таємну перевалку нафти в обхід санкцій, пройшовшши для цього 12 тисяч кілометрів – Bloomberg.

– У місті Шебекіно Бєлгородської області на міні підірвалися троє російських військових та оператор пропагандистського каналу «Росія 24» – росЗМІ.

– Уранці 10 червня аеропорт Казані тимчасово припинив приймання і відправлення авіарейсів через загрозу атаки безпілотників. Це п'ятий раз, коли аеропорт у Казані закривають на тлі прильотів дронів – росЗМІ.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *