Битва за Україну. День вісімсот чотирнадцятий

Битва за Україну. День вісімсот чотирнадцятий 17.05.2024 19:59 Укрінформ СБУ та ГУР атакували російські об’єкти в Криму та на узбережжі Чорного моря. У Києві демонтували будівлю, яку самочинно звела релігійна громада УПЦ «МП»

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот чотирнадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 17 травня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Президент Зеленський провів брифінг з журналістами, де обговорив використання західної зброї та російський наступ. Головне:

  • Силам оборони вдалося стабілізувати ситуацію на півночі Харківської області. Найглибше вони просунулися вглиб України на 10 кілометрів.
  • Росіяни на Харківщині дійшли тільки до першої з трьох ліній фортифікацій.
  • дав зрозуміти, що якби в України було достатньо західних систем протиповітряної оборони, російські війська не змогли б штурмувати Харківську область.
  • Уперше за роки війни жодна із бригад не скаржиться, що немає артилерійських снарядів.
  • Наші міжнародні партнери бояться програшу Російської Федерації у війні. Вони хотіли би, щоб Україна перемогла так, щоб Росія не програла.
  • До ідеї Макрона направити в Україну іноземних інструкторів ставлюся позитивно. Тренувати українських військових логічніше в Україні. Це швидше, ніж їхати, наприклад, у Францію, чи навіть до Польщі.
  • партнери не штовхають Україну на переговори з Росією, хоча "в атмосфері світу це є".
  • вважає, що не можна забороняти Україні застосовувати західну зброю для ударів по Росії, тому що це частина захисту, а не напад.
  • щодо ідеї "перемир'я" під час Олімпіади в Парижі заявив, що не дуже розуміє цю ініціативу, адже ніщо не завадить Росії, наприклад, заїхати технікою ближче, а потім "включити наступ".
  • вірить, що Україна має всі шанси на початку літа розпочати з ЄС перемовини про членство, адже проведено велику роботу і є прогрес у зближенні позицій зі "складними партнерами".

СБУ та ГУР атакували важливі російські військово-логістичні об’єкти, розташовані в Криму та на російському узбережжі Чорного моря – Укрінформу повідомило джерело у правоохоронних органах.  СБУ та ГУР спільно запалили «бавовну» у Севастопольській бухті. Крім того, розвідники відпрацювали по морському порту Новоросійська, а дрони СБУ – по Туапсинському НПЗ. Унаслідок операцій у Севастопольській бухті влучання було, зокрема, і по електропідстанції «Севастопольська», що призвело до відключень електропостачання. У морському порту Новоросійська було чутно вибухи в районі нафтового термінала та на залізничній станції. Дрони СБУ вже вдруге цього року "завітали" на Туапсинський НПЗ, який росіяни почали відновлювати, повідомив співрозмовник.

ЦИТАТИ

Анналена Бербок, міністерка закордонних справ ФРН: «Україна потребує допомоги партнерів, щоби мати можливість перерізати шляхи забезпечення російської армії. Ситуація в Харкові та навколо «показує, наскільки важливо перерізати ланцюги постачання росіян».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

У Харківській області загарбники розширили зону активних бойових дій майже на 70 кілометрів і зосередили основні зусилля на напрямку Стрілеча – Липці та Вовчанська – Олександр Сирський, головнокомандкувач ЗСУ. Сирський очікує важкі бої у Харківській області, оскільки йому відомо, що росіяни готуються до спроб подальшого наступу.

Головнокомандувач ЗСУ Сирський перевірив бойові частини на Сумщині, де очікується наступ РФ – головком у Facebook

На Харківському напрямку українські війська облаштовують зайняті рубежі та посилюють оборону в прикордонних районах області. Найбільш активно станом на цей час ворог діє на Покровському та Курахівському напрямках. На Лиманському, Торецькому, Гуляйпільському й Оріхівському від початку доби атак не проводив – Генштаб

Ворог посилено атакує у напрямку Часового Яру, однак українські Сили оборони роблять все можливе, щоб відтіснити російських окупантів – Назар Волошин, речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця".

Російські загарбники продовжили спроби штурму на Оріхівському напрямку Запорізької області. Ворог відновив штурмові дії і посилив їх в Кринках – Дмитро Плетенчук, керівник пресцентру Сил оборони півдня.

На Покровському напрямку обстановка динамічно змінюється, за добу відбито 41 атаку ворога – Сили оборони.

За два роки повномасштабної війни арсенал української армії поповнили понад 25 зразків мінометів і гранатометів іноземного та вітчизняного виробництва – Міноборони.

Литва в рамках безперебійної військової підтримки України відправила українській армії боєприпаси, антидрони, БПЛА, генератори – пресслужба військового відомства Литви.

У ніч на 17 травня ворог атакував Україну 20-ма ударними БпЛА типу «Shahed-131/136» із районів Приморсько-Ахтарськ та Курськ (РФ). Усі дрони були знищені протиповітряною обороною – Повітряні сили ЗСУ.

***

Росіяни вдарили по Харкову КАБами, 2 людини загинуло, 25 отримали поранення – ОВА.

В Донецькій області російські загарбники 17 травня, обстріляли міста Красногорівку, Часів Яр та село Багатир, у результаті щонайменше три людини загинули і дві – зазнали поранень – ОВА.

Внаслідок обстрілів минулої доби російськими окупантами Херсонської та Донецької областей 2 людини загинуло, 5 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: Україна

Президент Зеленський

  • підписав закон про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за військові правопорушення
  • підписав закон щодо запровадження інституту умовно-дострокового звільнення осіб від відбування покарання для безпосередньої їх участі в обороні країни, захисті її незалежності та територіальній цілісності.

У Міністерстві закордонних справ з нагоди 80-х роковин трагедії масової депортації кримських татар відбулася церемонія вшанування памʼяті жертв геноциду кримськотатарського народу – Укрінформ.

Електронний кабінет, в якому чоловіки призовного віку можуть оновити дані, має запрацювати з 18 травня – Дмитро Лазуткін, речник Міністерства оборони України

Кабінет міністрів

  • зняв обмеження на бронювання працівників ПЕК
  • ухвалив рішення про виділення більш як 1,5 млрд грн для відновлення та відбудови Зміївської ТЕС на Харківщині та Трипільської ТЕС на Київщині.
  • утворив Координаційну раду з питань створення та функціонування Національного військового меморіального кладовища.
  • ухвалив розпорядження про звільнення Івана Гаврилюка з посади заступника міністра оборони України і призначив його першим заступником міністра оборони.

У Києві на Європейській площі Представництво НАТО в Україні спільно з громадською організацією «Спільна Перемога» відкрили скульптуру з нагоди 75-ї річниці НАТО – Мінкультури.

Міністерство закордонних справ України, голова підкомітету Верховної Ради з питань вищої освіти, Молодіжна рада при МЗС, Експертна рада студентства при голові підкомітету ВР з питань вищої освіти, запускають проєкт «UA – Ukrainian Abroad», спрямований на об’єднання української молоді за кордоном – Укрінформ

Працівники Державного бюро розслідувань затримали Віталія Кропачова, який є фактичним власником ТОВ «Краснолиманське», що входить до групи компаній ТОВ «Укрдонінвест» – ДБР. За даними слідства, через своє підприємство та службових осіб Міністерства енергетики та Державної податкової служби він завдав державі шкоди на понад 2 млрд грн на махінаціях у вугільній сфері.

У Києві 17 травня демонтували будівлю, яку всупереч законодавству самочинно звела релігійна громада УПЦ МП на території Національного музею історії України в буферній зоні об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Київ: Собор Святої Софії та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська Лавра» – Медіацентр Україна.

***

У 2023 році НАК «Нафтогаз» запустив 86 нових свердловин, а від початку 2024 року було запущено ще 7. Компанія досягла найвищого видобутку за відповідний період впродовж останніх двох років – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

Банківська система готова пріоритезувати напрям щодо відновлення енергогенеруючих потужностей країни, та готова надавати підтримку в реалізації відповідних проектів – Нацбанк.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

У Пентагоні заявили, Україна може використовувати зброю від США лише в межах своєї території – Сабріна Сінгх, речниця американського оборонного відомства.

Комітет Палати представників США із закордонних справ 16 травня підтримав законопроєкти про запровадження санкцій проти російського «Росатому» та осіб, які створюють загрози безпеці Запорізької АЕС. Тепер ці проєкти законів буде винесено на розгляд Палати представників Конгресу США – Укрінформ

***

У Страсбурзі розпочалось 133-е засідання Комітету міністрів, під час якого планується ухвалення важливих для України документів. Планується ухвалення документів щодо Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України, та прогресу в напрямку заснування Спеціального трибуналу для покарання за злочин агресії проти України, а також Формули миру Президента Зеленського – Укрінформ.

Міністри закордонних справ 46 країн-членів Ради Європи ухвалили декларацію під головуванням Ліхтенштейна, яка підтверджує підтримку України на шляху до справедливості та відновлення – Укрінформ.

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що наклав вето на рішення Ради Європи визнати та підтримати лише один мирний план для України – Формулу миру Президента Зеленського – ЗМІ. Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич не бачить проблеми в блокуванні Угорщиною ухвалення загальної декларації міністрів закордонних справ. На її думку, РЄ завжди знаходить механізми для просування «правильних рішень».

***

Уряд Великої Британії запровадив санкції проти кількох компаній, пов’язаних з військовою програмою КНДР та Росією. Британія заморозила активи Paekyangsan Shipping Co та Toplivo Bunkering Company, а також її директора Воротнікова, громадянина Росії. Також санкції накладено на російську ТОВ «Восточная стивидорная компания», яка раніше потрапила під санкції США та ЄС – Reuters.

Влада Австралії у координації з міжнародними партнерами запровадила фінансові санкції проти ще шести структур через їхню причетність до співпраці РФ і КНДР в оборонній сфері – сайт МЗС країни.

Рада ЄС сьогодні вирішила призупинити мовлення в Європейському Союзі для ще чотирьох медіа-видань, які поширюють та підтримують російську пропаганду та агресивну війну Росії проти України: «Голос Європи», РІА «Новости», «Известия» та «Российская газета» – сайт Європейської ради.

Рада Європи ухвалила проєкт першої конвенції щодо захисту прав людини і демократії в умовах розвитку технологій штучного інтелекту (ШІ) – пресслужба Рада Європи.

Поранений прем'єр-міністр Роберт Фіцо у п'ятницю переніс ще одну операцію, наразі він у свідомості, його стан стабільний, але все ще тяжкий – словацьке інформаційне агентство TASR.

У першому кварталі 2024 року кількість вильотів винищувачів НАТО на перехоплення російських літаків, які наближалися до повітряного простору країн-союзниць Альянсу над регіоном Балтійського моря, зросла на 20-25% – Reuters.

У четвер Палата представників Конгресу США схвалила законопроєкт, який скасовує рішення президента Джо Байдена про призупинення деяких поставок зброї до Ізраїлю – The Hill

ВОРОГ

Путін на неофіційній зустрічі в Пекіні з лідером Китаю Сі Цзіньпіном заявив, що Росія «налаштована на вирішення українського питання шляхом політичних переговорів і готова продемонструвати щирість» у цьому відношенні – ЗМІ.

Міжнародний олімпійський комітет заборонив журналістам з Росії використовувати символіку країни на літніх Олімпійських іграх 2024 року в Парижі – МОК.

Генпрокуратура РФ внесла до реєстру "небажаних організацій" видання Sota Media. Відомство заявляє, що видання "регулярно поширювало матеріали, які дискредитують дії органів державної влади та армії РФ" – "Настоящее время"

Путін заявив, що Росія може постачати через Монголію до Китаю не лише газ, а й нафту. Також він заявив, що у Китаї підтвердили свою зацікавленість в просуванні для цієї мети газопроводу «Сила Сибіру 2», але не повідомив, що були досягнуті конкретні домовленості – росЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *