Битва за Україну. День дев’ятсот сімдесят сьомий

Битва за Україну. День дев’ятсот сімдесят сьомий 27.10.2024 19:47 Укрінформ Україна 27 жовтня перейшла на зимовий час. Ярослава Магучіх стала найкращою європейською легкоатлеткою 2024 року

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот сімдесят сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 27 жовтня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Вночі безпілотники атакували Тамбовську область РФ: на об'єкті нафтопроводу «Дружба» зайнялася пожежа. Це сталося в селі Новонікольське – там також розташовується Мічурінський НПЗ – росЗМІ.

Українці в ніч на 27 жовтня перейшли на зимовий час – Укрінформ.

Ярослава Магучіх стала найкращою європейською легкоатлеткою 2024 року – Мінмолодьспорту України.

ЦИТАТИ

Еліна Валтонен, глава МЗС Фінляндії: «Ніхто не бажає миру більше, ніж Україна. Але якщо хтось думає, що можна зупинити війну, припинивши постачання зброї, я можу сказати тільки одне: це не призведе до закінчення війни, це призведе до кінця України».

Грант Шеппс, колишній міністр оборони Великої Британії: «Не сумнівайтеся: Китай та інші авторитарні держави хочуть, щоб ми зазнали поразки… Якщо ми зараз не зробимо все необхідне для того, щоб Путін програв, то постраждаємо від наслідків не лише тут, в Європі, але й в Індо-Тихоокеанському регіоні та в усьому світі».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Від початку доби відбулося 84 бойових зіткнення. На Покровському напрямку захисники вже відбили 10 атак, у тому числі біля Селидового, на Курахівському напрямку захлинулось 19 штурмів ворога – Генштаб ЗСУ.

Росія за тиждень застосувала проти українців понад 1100 керованих авіабомб, більш як 560 ударних безпілотників та близько 20 ракет різних типів – Володимир Зеленський.

ЗСУ розбили окупантів зі 155 бригади й «Ахмату», які пішли на штурм у Курській області – Десантно-штурмові війська ЗСУ.

Сили оборони знищили дві потужні самохідні артилерійські установки окупантів на території Донецької області – 100 Окрема механізована бригада ЗСУ. Це сталося в тилу росіян – за 25 кілометрів від лінії фронту, біля тимчасово окупованого міста Горлівка.

Російські окупанти захопили селище Левадне Запорізької області, вклинившись у оборону українських сил. Наразі там відбуваються заходи щодо відновлення положення ЗСУ – Владислав Волошин, речник Сил оборони півдня.

26 жовтня росіяни просунулися біля Шахтарського, Новоукраїнки, Богоявленки Донецької області,  Новодарівки Запорізької області, Стельмахівки Луганської області – DeepState.

Сили оборони збили 41 російський безпілотник із 80, якими російські загарбники з вечора 26 жовтня атакували Україну, ще 32 – локаційно втрачені, один полетів у напрямку Білорусі – Повітряні Сили ЗСУ.

  • На Київщині внаслідок падіння уламків дронів пошкоджений приватний будинок та автомобілі – Київська ОВА.
  • У Черкаській області уламки «Шахеда» впали на територію об'єкта інфраструктури. Пожежу оперативно ліквідували, ніхто не постраждав – Черкаська ОВА.
  • Ворог завдав удару по енергетичним об'єктам критичної інфраструктури Роменського району Сумщини, застосувавши БпЛА типу «Шахед» – Сумська ОВА.

***

Перший завод німецького концерну Rheinmetall уже працює в Україні, другий – на підході, а також компанія на шляху до будівництва ще двох заводів – порохового та з виготовлення боєприпасів – директор Rheinmetall Армін Паппергер.

***

У Бериславі на Херсонщині росіяни скинули хімічну речовину на блокпост –  опіки отримали троє поліцейських – Нацполіція України.

На Херсонщині росіяни обстріляли Комишани, Білозерку, Берислав і Антонівку, вдарили по Центральному району Херсона, є загиблий і 7 поранених – дані ОВА.

На Миколаївщині росіяни тричі атакували село Дмитрівка Куцурубської громади дронами, один з них вбив чоловіка, інші загрожували поліцейським, які прибули на виклик – Миколаївська ОВА.

За добу у Донецькій, Херсонській областях окупаційні війська вбили 4 людей, ще 21 зазнав поранень – ОВА.

НАСЛІДКИ ВІЙНИ

Жертви

Окупанти вбили двох жінок у Селидовому. Також загарбники розстріляли у місті цивільний автомобіль, одна людина поранена – Офіс генпрокурора. Проводяться невідкладні слідчі та розшукові дії, направлені на встановлення всіх обставин подій та ідентифікацію жертв.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до ООН та Червоного Хреста щодо ймовірного розстрілу двох жінок у місті Селидове Донецької області – Телеграм Лубінця.

Економіка

Понад 300 тонн соняшника росіяни планують «експортувати» з окупованої Луганщини до РФ – Центр національного спротиву. Вивезення врожаю окупантами – це не лише економічний злочин проти України, а й частина ширшої стратегії, спрямованої на підрив економічної стабільності регіону та використання українських ресурсів для зміцнення своїх позицій на міжнародній арені.

Російські окупанти здійснили в Харківській області прицільний удар із зенітно-ракетного комплексу С-300 – у масштабній пожежі згоріли тонни збіжжя – Сергій Болвінов, слідчий управління обласної поліції.

Енергетика

Через бойові дії та технологічні порушення 528 населених пунктів в Україні залишаються частково або повністю без електропостачання – Міненерго.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак в інтерв'ю італійському виданню «Corriere Della Sera» заявив, що

  • Для початку переговорів із Росією її війська мають відійти на позиції станом до 24 лютого 2022 року.
  • Вибори в Україні відбудуться після завершення війни, адже президент Володимир Зеленський хоче, щоб в голосуванні взяли участь солдати й люди, які були змушені покинути країну через бойові дії.
  • Україна готова розглянути мирні ініціативи Китаю, Бразилії та інших країн, щоб інтегрувати їх у Формулу миру.

Національний банк України зобов'язав небанківські фінансові установи до 31 березня 2025 року забезпечити доступність щонайменше 50% своїх відокремлених підрозділів у кожному регіоні для людей з інвалідністю – Нацбанк.

На Рівненщині правоохоронці проводять перевірку щодо виявленого мертвого лева на території Костопільського заводу – поліція Рівненщини. Держекоінспекція з’ясовує обставини загибелі лева.

Апеляційний суд у Києві скасував архітектурний план Львова на користь забудовника – мер Львова Андрій Садовий. Мер заявляє про ризик знищення історичної спадщини міста.

В Одесі під час півмарафону зібрали на потреби ВМС більш як ₴270 тисяч – Олег Кіпер, начальник Одеської ОВА.

У Києві відкрився 53-й міжнародний кінофестиваль «Молодість», фільмом-відкриттям якого стала українсько-польська драма «Дві сестри» режисера Лукаша Карвовскі – Держкіно.

***

За тиждень з 21 по 25 жовтня Національний банк України продав на міжбанку 707,9 млн дол., валюту не купував – НБУ.

Тисячу гривень державної допомоги, яку з грудня зможуть отримати українці, будуть нараховувати на картку «Національний кешбек», це кошти партнерів у рамках існуючих програм, які не встигають освоїти до кінця року – Олексій Соболев, перший заступник міністра економіки.

За вісім місяців Миколаївська область заробила на експорті понад пів мільярда доларів. Порівняно з минулим роком експорт виріс на 89,3% – Головного управління статистики у Миколаївській області. Найбільше приніс експорт насіння і плодів олійних рослин – 86,5 мільйонів доларів США. Торгівля зерновими культурами принесла 333,3 мільйона, жири та олії тваринного або рослинного походження – 75,9 мільйона доларів США.

У Полтавській області завершують сівбу озимих, 95% запланованих площ уже засіяні – Полтавська ОВА.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга прибув з візитом до Південно-Африканської Республіки. Упродовж 27-28 жовтня у Йоганнесбургу та Преторії Сибіга проведе низку переговорів із високопосадовцями ПАР – МЗС України.

Швеція виділила Україні новий пакет гуманітарної допомоги на суму понад $10 млн – сайт уряду Швеції.

Громадська організація «Вояцький Визвіл» та інші об'єднання родин військовополонених і зниклих безвісти захисників України 29 жовтня проведуть у швейцарській Женеві акцію та публічно звернуться до МКЧХ – Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Україна отримала від Канади бойові броньовані машини LAV 6 ACSV у модифікації для транспортування поранених – Місія Збройних сил Канади.

***

Міністри фінансів країн «Групи семи» пообіцяли активізувати зусилля, щоб запобігти спробам Росії ухилитися від санкцій, які стосуються стелі ціни на російську нафту – The Guardian.

Інститут біткоїн-політики опублікував статтю під назвою «Потенціал біткоїна як резервного активу», згідно з висновками якої перша криптовалюта може стати ефективним інструментом обходу міжнародних санкцій.

28 жовтня, Рада Безпеки ООН проведе позачергове засідання на вимогу Ірану для обговорення нещодавніх ізраїльських авіаударів по території Ірану – IRNA.

Вибори у Грузії

  • Центральна виборча комісія Грузії опублікувала попередні результати голосування на парламентських виборах, згідно з якими партія влади «Грузинська мрія – Демократична Грузія» отримала 54,273% – Эхо Кавказа.
  • Опозиційна «Коаліція за зміни» та блок Міхеїла Саакашвілі «Єдність – Національний рух» заявили, що не братимуть участі у роботі нового парламенту – Грузия Online.
  • Прем'єр Грузії виправдовує «дефіцитом інформації» виграш опозиції за кордоном і запевняє, що уряд затвердять попри відмову опозиції визнавати результати виборів – «Новости-Грузия», Эхо Кавказа.
  • Міжнародні спостерігачі заявили про тиск і залякування на виборах у Грузії – заява міжнародних спостерігачів.
  • Чільні парламентарії країн Європи, а також Канади вважають, що парламентські вибори у Грузії 26 жовтня не були ні вільними, ні справедливими, а тому Європейський Союз не повинен визнавати їхній результат і має запровадити персональні санкції – Європейська правда.

У Литві в неділю, 27 жовтня, проходить другий тур виборів до Сейму – LRT.

У неділю, 27 жовтня, громадяни Болгарії всьоме за три роки голосують на парламентських виборах, у яких беруть участь 19 партій, дев'ять коаліцій та один незалежний кандидат – Novinite.

В Узбекистані у неділю, 27 жовтня, розпочалися вибори до Законодавчої (нижньої) палати парламенту та місцевих кенгашів (рад) – Report. Загалом зареєстровано 375 кандидатів, висунутих в одномандатних округах, а також 500 кандидатів за партійними списками. Право висування кандидатів мають лише партії. На виборах присутні понад 1 000 міжнародних спостерігачів.

В Японії відбулося голосування на виборах у нижню палату парламенту. На 465 місць претендують понад 1300 кандидатів – NHK. Правляча в Японії Ліберально-демократична партія може вперше з 2009 року втратити абсолютну більшість у нижній палаті парламенту, зберігаючи контроль над нею лише за допомогою партнера по коаліції.

Китайські хакери, які зламали систему найбільшої телекомунікаційної компанії США Verizon, атакували телефони представників передвиборчого штабу Камали Гарріс – Reuters. Ціллю також стали опонент Гарріс від Республіканської партії Дональд Трамп та його напарник Джей Ді Венс.

Очільник американського космічного агентства NASA Білл Нельсон закликав провести розслідування щодо можливих контактів засновника SpaceX Ілона Маска з Путіним – CNN.

Чисельність дипломатичного корпусу Канади у Росії скоротилася до мінімально допустимого рівня – CBC News.

Противники атомної енергетики вийшли на чергову акцію протесту в місті Лінген у федеральній землі Нижня Саксонія та виступили проти планованої участі російської державної корпорації «Росатом» у виробництві паливних елементів на місцевому заводі – DW.

Прибутки промислових компаній Китаю у вересні скорочувалися швидше, ніж місяцем раніше. Дефляційний тиск підриває міцність корпоративних фінансів – Bloomberg. Минулого місяця прибуток великих китайських компаній впав на 27,1%.

***

Біньямін Нетаньягу заявив, що Ізраїль завдав сильного удару по можливостях протиповітряної оборони Ірану і його здатності виробляти ракети – Times of Israel.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав Іран припинити цикл ескалації після ізраїльських ударів по іранських військових об'єктах, заявивши, що стриманість може прокласти шлях до миру на Близькому Сході – соцмережа Х Щольца.

ВОРОГ

Путін заявив у неділю, що Міноборони Росії працює над різними способами реагування, якщо Сполучені Штати та їхні західні союзники санкціонують далекобійні удари України вглиб російської території західною зброєю – росЗМІ.

Росіяни доправляють на фронт найманців із Північної Кореї у вантажівках із цивільними номерами – ГУР Міноборони.

Мінус третій борт за добу: у Кіровській області здійснив «жорстку посадку» вертоліт Мі-2. Попередньо на борту знаходився генеральний директор  ТОВ «Вяткаавіа» пілот Валентин Комлєв. Чотири людини загинули. Ще одна аварія вертольота сталася в Керченській протоці – розбився ударний Ка-52. Цю втрату влада РФ публічно не визнає. У Росії розбився пасажирський літак. На борту було 5 людей. Йдеться про літак Ан-2, який впав у Ставропольському краї неподалік Єсентуків – росЗМІ.

У ніч проти неділі, 27 жовтня, до Білорусі з України залетіли щонайменше 2 російські «шахеди», один із них зник – «Беларускі Гаюн».

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Грузія Гуманітарна допомога ПАР Швеція Вибори Зимовий час Порушення на виборах Ярослава Магучіх Сибіга Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *