Їжа тварин – вчені дослідили вміст шлунка динозавра тиранозавр – відео

Що їли динозаври: залишки їжі вперше виявлено в скам'янілості тиранозавра

© Royal Tyrrell Museum of Palaeontology Внутрішні органи динозаврів та елементи їхнього раціону рідко зберігаються в скам’янілостях, кажуть вчені, наголошуючи на важливості відкриття.

Співробітники канадського Королівського музею Тіррелла вперше виявили «добре збережений» останній прийом їжі в шлунку підлітка-тиранозавра, який загинув близько 75 мільйонів років тому, передає CNN.

Горгозавр Лібратус на момент смерті важив близько 350 кілограмів – менше за коня – і досягав 4 метрів у довжину. Йому було від 5 до 7 років.

Вміст шлунка тиранозавра виявлено через 14 років після того, як його практично повністю збережений скелет знайшли у 2009 році у Провінційному парку динозаврів в Альберті.

Вчені помітили невеликі виступаючі кістки під час підготовки скам’янілості в лабораторії й вийняли камінь із корпусу, щоб розглянути його ближче. У його шлунку знаходилися повні задні ноги двох дитинчат птахоподібних динозаврів Citipes elegans, яким не виповнилося й року.

За словами палеоеколога Кет Шредер з Єльського університету, яка не брала участі в дослідженні, скам’янілість є першим незаперечним доказом моделі харчування серед великих хижих динозаврів, існування якої давно припускали. Тиранозавр-підліток харчувався не так, як його батьки. Палеонтологи вважають, що його раціон міг змінюватися протягом усього життя з посиленням його фізичних можливостей.

Існує гіпотеза, що динозаври вимерли внаслідок падіння Землю астероїда. Минулого року китайські вчені заявили, що скорочення чисельності цих тварин почалося задовго до катастрофи.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *