Спалахи на Сонці 8 травня – зірка випустила два найпотужніші спалахи, 11 та 12 травня Землю накриє магнітна буря

Сонце знову випустило найпотужніші спалахи: Землю накриє магнітна буря

Сонце випустило два найпотужніші спалахи © NASA І вона буде доволі сильною.

Найактивніша пляма на Сонці в 25 циклі, AR3663, знову випустила потужний спалах. І до неї приєдналася її «сестра», пляма AR3664, яка також випустила спалах класу Х та кілька спалахів класу М, повідомляє Space.com.

Обидва спалахи було випущено 8 травня, з різницею в кілька годин. Як зазначає видання, за цими сонячними плямами важко встежити. З 3 травня AR3663 стало джерелом п’яти спалахів класу Х і більше 20 – класу М. Це набагато більше, ніж будь-яка інша сонячна пляма за останні сім років.

Тим часом, AR3664 збільшилася більш ніж удвічі всього за 48 годин, ставши однією з найбільших сонячних плям, що спостерігаються в цьому сонячному циклі.

Центр прогнозування космічної погоди (SWPC) Національного управління океанічних та атмосферних досліджень (NOAA) США навіть випустив попередження про підвищений ризик сонячних спалахів через зростання сонячної плями AR6634.

За даними сайту відстеження космічної погоди SpaceWeather, у вихідні Землю накриє магнітна буря. При цьому її категорію вже підвищили з G2 до G3, тобто вона буде сильною. Магнітну бурю спричинять корональні викиди маси (КВМ), які супроводжували спалахи.

Очікується, що перший із них досягне планети ввечері 10 травня, а наступні – 11 і, можливо, 12 травня. Відповідно, в ці дні Землю накриє магнітна буря.

КВМ – це викиди плазми, які можуть досягати нашої планети. Вони рухаються у напрямку до планети набагато повільніше, ніж спалахи, але коли досягають її, наслідки набагато суттєвіші.

Коли КВМ досягає Землі, він врізається у магнітосферу планети; це створює електричні струми, які можуть текти через електромережі, викликаючи коливання та відключення електроенергії. Струми, що генеруються на низькій навколоземній орбіті, можуть впливати на супутники, вимагаючи коригування курсу, а також можуть впливати на радіо- та навігаційні сигнали.

Раніше вчені заявили про те, що сказати напевно, чи настав пік сонячної активності можна лише через сім місяців після його завершення.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *