Сонячне затемнення 2023 – де і коли можна стежити за затемненням 14 жовтня онлайн

Кільцеве сонячне затемнення: де і коли можна подивитися

Побачити затемнення в Україні не можна буде © Adam Moore/twitter Спостерігати затемнення на території нашої країни буде не можна.

14 жовтня мешканці Землі зможуть спостерігати кільцеве сонячне затемнення. Водночас побачити його зможуть не всі: спостерігати за небесним явищем можна буде на території Північної, Центральної та Південної Америки.

Такі сонячні затемнення ще називають «вогняне кільце». Це відбувається через те, що в момент затемнення Місяць знаходиться в найвіддаленішій точці від Землі. Через це він приховує диск Сонця не повністю, через що і утворюється кільце світла.

Кільцеве затемнення, і явище 14 жовтня не буде винятком, має кілька фаз. Коли Місяць почне рух диском Сонця, він закриє його не повністю, тому можна буде побачити часткове затемнення.

Приблизно через годину і 20 хвилин після початку цієї фази почнеться фаза кільцевого затемнення. Вона триватиме від однієї до п’яти хвилин.

Після цього Місяць продовжить свій рух, і знову можна буде спостерігати фазу часткового затемнення, яка також триватиме близько години та 20 хвилин.

Де можна подивитися затемнення

Побачити явище наживо на території України не можна буде. Воно розпочнеться о 19:13 за київським часом. Водночас спостерігати за затемненням можна буде за допомогою онлайн-трансляцій.

Так, одну з них вестиме NASA. Вона стартує о 18.30 14 жовтня.

Нагадаємо, 20 квітня жителі Землі могли спостерігати інше рідкісне явище – гібридне сонячне затемнення.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *