Science at Risk – в рамках проєкту презентовано дев’ять білих книг відновлення української науки

Про відновлення та розвиток науки: українські вчені презентували дев’ять білих книг

© Григорій Боб/academ.media 30 вчених протягом дев’яти місяців працювали в експертних групах.

2 квітня в рамках проєкту Science at Risk відбулася презентація білих книг, створених українськими вченими. 30 науковців протягом дев’яти місяців в експертних робочих групах, збирали дані та ідеї щодо збереження, відновлення та розвитку української науки, проаналізували виклики, які постали через  російсько-українську війну, і запропонували шляхи їх подолання.

Результатом цієї роботи стала презентація дев’яти білих книг (ще дві знаходяться у процесі підготовки):

  • як трансформувати науково-інноваційну систему для повоєнного відновлення;
  • дослідницька інфраструктура в умовах повоєнного відновлення: від порятунку до зростання;
  • систематизація практик і рекомендацій українських інституцій з пошкодженою та зруйнованою дослідницькою інфраструктурою;
  • наукова діаспора – унікальний капітал для повоєнного відновлення України;
  • збереження музейних, архівних, бібліотечних і наукових колекцій в умовах війни;
  • збереження науковців в умовах війни та надзвичайних ситуацій;
  • адвокація науки в небезпеці;
  • популяризація науки під час криз та війн: виклики та можливості;
  • використання громадянської науки в умовах війн, криз та катастроф.

Усі напрацювання доступні на сайті проєкту.

Григорій Боб/academ.media

Григорій Боб/academ.media

Повномасштабне вторгнення Росії завдало шкоди науково-інноваційній системі країни: понад 120 науково-дослідних установ зазнали руйнувань, понад 10% науковців змушені були емігрувати за кордон, було зупинено фінансування та реалізацію багатьох дослідницьких проєктів та завдано збитків приблизно на 500 мільйонів доларів США.

Втім, актуалізувався запит на науку та інноваційні розробки з боку і держави, і бізнесу: військові розробки, медицина, матеріалознавство, штучний інтелект. Посилилася також співпраця з країнами Європи, США та Японією, розширилися можливості  участі українських установ та організацій у різних програмах ЄС, наукових фондів різних країн, наукових організацій та приватних донорів.

Science at Risk – це платформа для вчених, які потерпають від війни. Проєкт допомагає популяризувати експертизу українських вчених, знаходити міжнародні партнерства й розповідати історії науковців. Проєкт Science at Risk допомагає зібрати релевантну інформацію про знищену інфраструктуру, розуміти, які наукові сфери мають бути посилені та, які програми потрібні для повернення українських вчених з-за кордону.

Дослідники з Berlin Economics та «Екодії» проаналізували наявний досвід відбудови Бучі та розробили порівняльні сценарії відновлення житлового фонду. Ці сценарії та рекомендації, на жаль, актуальні для багатьох міст України, у яких відбудова ще попереду.  Про них Анастасія Горбач розказує в тексті «Скільки коштуватиме відбудова зруйнованих війною міст України та що треба врахувати».

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *