Найсильніший спалах на Сонці – вчені зможуть попередити про удар за 30 хвилин

Про удар руйнівного сонячного спалаху вдасться попередити за півгодини – NASA

Вчені зможуть попередити про руйнівний спалах за 30 хвилин © NASA Такі події можуть викликати довгострокові відключення світла та зв’язку.

Вчені NASA активно працюють над тим, щоб інтегрувати системи штучного інтелекту в систему моніторингу даних про сонячні спалахи, щоб створити систему раннього попередження. Вони вважають, що зможуть випустити попередження про потенційно руйнівний сонячний спалах приблизно за 30 хвилин до його «прибуття» в той чи інший регіон, повідомляє Science Alert.

Цей час зумовлений тим, що сонячне світло може переміщуватися швидше, ніж матеріал, викинутий Сонцем під час бур. У деяких випадках, наприклад, як було в Квебеку 35 років тому, сонячний спалах може призвести до відключення світла на кілька годин.

Більш руйнівні події, такі як Керрінгтонська, що трапилася 150 років тому, можуть призвести до масового руйнування електричної та комунікаційної інфраструктури, якщо вони відбудуться сьогодні.

Вчені знають про цю проблему і не сидять склавши руки. На даний момент за Сонцем спостерігає велика кількість супутників, які можна використовувати для виявлення спалахів. Але для того, щоби навчити штучний інтелект, йому необхідно точно сказати, що шукати.

Просто дізнатися про наближення сонячного шторму – лише частина завдання. Необхідно також знати, як він подіє на Землю, коли досягне її. Тому дослідники зібрали дані із наземних станцій, які постраждали від сонячних спалахів.

Після цього вчені почали навчати нейромережу, яка отримала назву DAGGER. Вона має більш просунуті характеристики, порівняно з іншими системами, які раніше намагалися прогнозувати сонячні спалахи.

Найпомітніша характеристика – збільшення швидкості. Дослідники під керівництвом Вішала Упендрана з Межуніверситетського центру астрономії та астрофізики в Індії стверджують, що алгоритм може передбачити серйозність та напрямок сонячної бурі менш ніж за секунду і що він здатний робити прогноз щохвилини.

І такі прогнози на локальному рівні є дуже важливими. У момент, коли сонячний спалах обрушиться на Землю, половина планети буде захищена природним чином, оскільки на ній буде ніч.

Поєднання швидкості прогнозування з можливістю застосування цих прогнозів до всієї земної кулі робить DAGGER значним кроком уперед у прогнозуванні та точному реагуванні на потенційні небезпеки, пов’язані із сонячними бурями. І його запускають на платформі з відкритим кодом у відповідний час, щоб зібрати більше даних у міру наближення Сонця до піку свого 11-річного циклу.

Нагадаємо, вчені заявили про те, що Сонце швидко підходить до піку у своїй активності. За словами експертів, сонячний максимум може настати вже наприкінці 2023 року набагато раніше, ніж прогнозувалося.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *