Глобальне потепління – знахідка у ДНК восьминога підтвердила майбутню екологічну катастрофу

Знахідка у ДНК восьминога нагадала про проблему глобального потепління

Геноми восьминогів Туркета містять ключ до розгадки історії антарктичного льодовикового щита © Dave Barnes, BAS Вчені припускають, що в найближчому майбутньому рівень моря підвиситься. 

Вчені дослідили ДНК декількох популяцій океанських восьминогів Туркета та знайшли їхнього спільного предка попри те, що родини існують у різних затоках, які омивають Західну Антарктиду. Ця знахідка свідчить про екологічну катастрофу минулого, яка може повторитись знову через дії людства, повідомляє Science. 

Науковці взяли невеликі зразки тканин 96 восьминогів, зібраних протягом 33 років. Більшість з них — випадковий улов рибальських суден. З них команда виділила та секвенувала ДНК тварин.

Етапи дослідження: 

  • Еволюційна генетикиня з Університету Джеймса Кука Саллі Лау, розглянула широкі патерни генетичних маркерів, щоб поділити восьминогів на окремі відмінні популяції. 
  • Далі вона побудувала демографічну модель, щоб перевірити різні сценарії схрещування між давніми восьминогами. 
  • Саллі Лау визначила, що кілька мільйонів років тому чотири популяції восьминогів: з моря Ведделла, з моря Амундсена, з моря Росса й з вод Східної Антарктиди схрещуватися протягом тисячоліть. Тварини стали пов’язаними між собою, завдяки океанічним течіям, що сформувались внаслідок розпаду масивного західного льодовикового щита Антарктиди. Згодом щит відновився і тварини знову стали ізольовані. 

Ще один доказ майбутньої екологічної катастрофи 

Розпад Західно-Антарктичного льодовикового щита і його подальше танення вчені вважають першопричиною останнього міжльодовикового періоду. Середня температура на планеті тоді була приблизно на 0,5°C теплішою, а рівень світового океану — на 5-10 метрів вищим, ніж у наші часи. Коли глобальна температура знизилась, льодовиковий щит розширився і таким чином знизив рівень моря. 

Кліматичні прогнози передбачають, що внаслідок глобального потепління, спричиненого людством, льодовики Антарктики знову розтануть та спричинять підвищення рівня моря. 

Висновки Саллі Лау доповнюють геологічні докази, які підтверджують розпад льодовикового покриву. Результати дослідження ДНК восьминогів підкреслюють важливість розуміння того, як сучасні кліматичні умови впливають на західноантарктичний льодовиковий щит. 

«Ми повинні серйозно поставитися до цієї проблеми. Ми не можемо просто відкласти справу в довгий ящик і чекати на скорочення викидів ще 5-10 років. Докази вимагають від нас дій вже зараз», — прокоментувала Андреа Даттон, геологиня з Університету Вісконсін-Медісон, яка вивчає давні рівні моря.

Раніше американський вчений повідомив, що Земля нагрівається швидше, ніж передбачалось раніше. Згідно з його дослідженням, вже до кінця десятиліття середня температура на планеті зросте на 1,5 градуса за Цельсієм, а до 2050 року ще на два.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *