Чіп Neuralink – компанія розповіла, як почувається людина з першим імплантом

Перший пацієнт із чіпом Neuralink почав обігравати своїх друзів у ігри

Neuralink розповіла про перші 100 днів використання імпланту © Getty Images Він також тепер здатний робити те, що не було доступне йому протягом восьми років.

Компанія Ілона Маска Neuralink опублікувала результати першого експерименту з використання чіпа, вживленого в мозок людини. Першим пацієнтом став 29-річний Ноланд Арбо, йому вживили чіп 100 днів тому, повідомляється в пресрелізі компанії.

До вживлення чіпа, Арбо користувався спеціальним стілусом для планшета, який поміщали йому в рот. При цьому стілус необхідно було тримати строго вертикально. Це було дискомфортно, могло призвести до спазму м’язів та пролежнів.

«Найголовніше і найкомфортніше – це те, що я можу лежати в ліжку і використовувати [Link]. Будь-яка інша допоміжна технологія потребувала допомоги когось іншого або змушувати мене сидіти. Сидіння викликає у мене психологічний та тілесний стрес, який може спричинити пролежні чи спазми. Це дозволяє мені жити самостійно, і мені не потрібно, щоби хтось поправляв мене протягом дня», – заявив Арбо.

Протягом тижнів, які пройшли з моменту встановлення імпланта, він використав його для контролю ноутбука, перебуваючи у різних положеннях. Зокрема, Арбо отримав можливість грати в онлайн-ігри (Шахмати та «Цивілізація VI»), «серфіти» в інтернеті, дивитися онлайн-трансляції та користуватися іншими можливостями свого ноутбука. Він навіть використав Link, щоб грати в Mario Kart на консолі Nintendo Switch – чого він не міг зробити після травми спинного мозку.

Арбо зізнався, що почав обігравати своїх друзів у комп’ютерні ігри.

«[Імплант] допоміг мені відновити зв’язок зі світом, моїми друзями та сім’єю. Це дало мені можливість знову робити щось самостійно, не потребуючи сім’ї у будь-який час дня та ночі», – додав він.

Нагадаємо, Neuralink розпочала набір добровольців для випробування чіпів у вересні 2023 року. Компанія шукала тих, у кого паралізовані руки та ноги (тетраплегія) через спинномозкову травму або бічний аміотрофічний склероз.

У ході випробувань пацієнтам вживлюють нейроінтерфейс – мікрочіп для керування зовнішніми пристроями силою думки. Пацієнти зможуть таким чином керувати курсором миші чи клавіатурою комп’ютера. Процес тестування триватиме близько шести років. До цього дослідження чіпа проводили на тваринах.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *