Артефакти королівства Урарту – археологи знайшли в Туреччині щити та шолом віком 2700 років

У руїнах замку в Туреччині знайшли щити та шолом стародавнього царства

Археологи знайшли шолом та щити стародавнього царства © depositphotos/Vampiresse Ймовірно, це підношення до верховного божества.

Археологи, які проводять розкопки стародавнього замку в Туреччині, знайшли кілька воєнних артефактів. Серед них три бронзові щити та бронзовий шолом, виготовлені 2700 років тому. Тоді на цій території процвітало могутнє царство, відоме своїми виробами із металу, повідомляє Live Science.

Знахідки були зроблені в храмовому комплексі в замку Аяніс, фортеці недалеко від озера Ван на сході Туреччини, яка була збудована королівством Урарту (також відомим як Ванське королівство). Воно процвітало між дев’ятим та шостим століттями до нашої ери. Королівство було відоме своєю військовою могутністю, а також своїм мистецтвом, особливо виробами з металу.

Як заявив міністр культури та туризму Туреччини Мехмет Ерсой, храмовий комплекс був присвячений Халді, головному богу Урарту. Виявлені артефакти були підношеннями божеству.

Вчені, які не брали участі у дослідженні, зазначили, що виявлення подібних артефактів не є чимось дивним для Аяніса. Подібні щити та шоломи знаходили тут і раніше, включаючи складніший, з прикріпленою головою лева, виявлений у 1997 році.

Пол Зіманскі, професор історії в Університеті Стоуні-Брук, заявив, що важливіша знахідка була зроблена тут у 2023 році, але вона не привернула належної уваги. Тоді вченим вдалося виявити «бронзовий візок чи мініатюрну колісницю — ймовірно, візок для перевезення культової статуї».

Раніше археологи виявили в Єгипті останки військових казарм віком 3200 років, в яких збереглося багато давніх артефактів. Один із них – меч із ієрогліфами, які позначали ім’я Рамсеса II.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *