У ЗСУ відповіли на спекуляції довкола “служити доведеться всім”. Йшлося про облік, не мобілізацію

У ЗСУ відповіли на спекуляції довкола

Військовозобов’язаних українців закликають особисто прийти до територіальних центрів комплектування і соцпідтримки в першу чергу для того, щоб оновити свої дані – щоб держава мала реальну картину наявних наразі в країні резервів. Про це в ефірі телемарафону сказав начальник служби зв’язків з громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо.

Пояснюємо складні речі простими словами – підписуйся на наш YouTube

13 жовтня заступниця міністра оборони Наталія Калмикова заявила: “Потрібне розуміння, що країну доведеться захищати кожному з нас, а тому краще прийти [до ТЦК СП] самому, знайти підрозділ, у якому хочеш служити, це найкращий шлях”.

Вона сказала про це в контексті необхідності унормувати питання обліку, однак цю заяву почали активно тиражувати в соцмережах, спекулюючи на темі нібито невідворотної для кожного мобілізації. Представника ЗСУ попросили внести ясність з цього питання.

Фітьо нагадав, що наразі мобілізації в Україні підлягають чоловіки від 18 до 60 років, які можуть за станом здоров’я проходити службу. Він наголосив, що обов’язок захищати свою країну прописаний в Конституції.

“І для того, щоб бути готовим виконувати свій обов’язок, необхідно з’явитись в свої ТЦК СП та оновити свої облікові дані. Тобто, якщо є якесь право на відстрочку – надати це право. Щоб ресурси, які зараз є в ТЦК СП, використовувати правильно. Адже, наприклад, людина є по базі у реєстрі є як військовозобов’язана і здорова, а вона має хворобу, але нічого не повідомили про це ТЦК. Відповідно, ми не знаємо цієї інформації, що людина вже не може проходити службу”, – сказав Фітьо.

Він зазначив, що те саме стосується і обліку жінок з медичною освітою.

Коментуючи те, що з 1 жовтня 2023 року українські медикині обовʼязково мають стати на військовий облік, Фітьо сказав: “Насправді, для них не зміниться нічого. Жінки, які навчались у медичних вишах, мають медичну освіту, завжди були військовозобов’язаними”.

Він зазначив, що медикиням потрібно стати на облік для того, щоб Україна знала, які в країні є резерви.

За його словами, ажіотаж навколо цього питання був штучно підігрітий – у тому числі російською пропагандою, яка намагалась прирівняти облік до мобілізації.

“Мова йде не про фронт, мова взагалі не про мобілізацію. Мова про те, що зараз українська держава має чітко розуміти, якій в нас є резерв медичних працівників. І саме для того зараз наші жінки-медики стають всі на військовий облік”, – сказав представник ЗСУ.

Фітьо також закликав українців “не читати якісь помийки з РФ” і довіряти лише офіційним джерелам.

  • Раніше в Міноборони повідомили, що оновлення даних у ТЦК не означає, що особа буде мобілізована, а процедуру оновлення даних повинен пройти за законом кожен, хто є на обліку.
  • 23 серпня Зеленський заявив, що військові звернулись до нього, щоб “дати можливість більше мобілізовувати”.
  • 28 серпня тодішній міністр оборони Резніков сказав, що поточний мобілізаційний план ще не виконано, і наразі немає потреби оголошувати нову мобілізацію.

Читайте також: Айтівці не хочуть в ТЦК, а ФОПів не бронюють. Як йде бронювання в IT

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю знахідкою

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *