Битва за Україну. День дев’ятсот сімдесят п’ятий

Битва за Україну. День дев’ятсот сімдесят п’ятий 25.10.2024 20:24 Укрінформ Зеленський не підтвердив візит генсека ООН, який з Казані хотів приїхати в Україну. РФ застосує північнокорейців у бойових діях вже 27-28 жовтня. Україна отримає $50 млрд від G7 та ЄС вже цьогоріч

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот сімдесят п’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 25 жовтня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Президент Володимир Зеленський не підтвердив візит в Україну генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша після того, як він відвідав саміт країн БРІКС у Казані – джерело в Офісі Президента.

Заява, оприлюднена Путіним на саміті БРІКС, щодо оточення українських військ у Курській області не відповідає дійсності – Фейсбук Олександра Сирського. Українські війська продовжують активні дії на Курському напрямку, третій місяць поспіль знищуючи бойовий потенціал ворога.

МЗС Північної Кореї вперше прокоментувало повідомлення про направлення військ КНДР до Росії заявивши, що не має інформації з цього приводу, проте якщо це правда, то відповідає міжнародному праву – KCNA.

Україна отримає $50 мільярдів від G7 та Євросоюзу вже цьогоріч – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України. Європейський Союз, США і Велика Британія ухвалили рішення про виділення Україні фінансової підтримки з заморожених російських активів.

Кандидати в президенти США Дональд Трамп і Камала Гарріс зрівнялися за рівнем підтримки у семи штатах, які можуть вплинути на результати голосування – Bloomberg. кандидати отримали по 49% підтримки серед потенційних виборців.

ЦИТАТИ

Лаурінас Кащюнас, міністр оборони Литви: «Українська нація, яка бореться за свою незалежність, також бореться за нашу безпеку, заслуговує на право самовизначення – яку організацію, яку спільноту обрати для майбутнього, для своїх дітей, для майбутніх поколінь. Запрошення (в НАТО – ред.) – це ще не членство, але це точка неповернення».

Вікторія Чміліте-Нільсен, спікерка Сейму Литви: «Очевидно, що і Путін, і Лукашенко використовують візит Гутерреша у своїй пропаганді. Такий посадовець, як генеральний секретар ООН, повинен розуміти, яким подарунком обійми з диктаторами, що розв'язали війну, є не тільки для Путіна і Лукашенка, а й для всіх диктаторів світу».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА 

Президент Володимир Зеленський заслухав доповідь головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, який озвучив дані розвідки про те, що Росія застосує північнокорейських військових у зонах бойових дій вже 27-28 жовтня – соцмережа Х глави держави.

На фронті кількість боєзіткнень зросла до 125, найактивніше ворог діє на Покровському та Курахівському напрямках – Генштаб ЗСУ.

Сили оборони України уразили російський ЗРК «Бук-М3» та знищили радіолокаційну станцію підсвічування цілей і наведення ракет 9С36 ЗРК «Бук-М2» – Генштаб ЗСУ.

ГУР перехопило розмови російських військових, які готуються зустрічати солдатів КНДР на Курському напрямку – ГУР. Для організації взаємодії загарбники планують закріпити одного перекладача і трьох військовослужбовців РФ за кожними 30-ма військовослужбовцями КНДР.

Росія застосовує велику кількість піхоти, щоб прорвати оборону Селидового – Руслан Музичук, речник Нацгвардії України. Окупанти намагаються поповнювати свої втрати, підтягуючи резерви, зокрема з північних напрямків, де кількість штурмів не така велика.

З початку жовтня темпи просування військ РФ до Покровська значно сповільнилися – міноборони Великої Британії.

Міноборони України кодифікувало та допустило до експлуатації комп'ютерний артилерійський полігон вітчизняного виробництва, призначений для підготовки підрозділів артилерії – пресслужба Міноборони.

Українські військові на фронті долучились до написання Радіодиктанту національної єдності – Генштаб.

***

Сили оборони збили 36 із 63 російських ударних БПЛА, ще 16 безпілотників локаційно втрачені – Повітряні сили ЗСУ.

Сили оборони знешкодили до півтора десятка ворожих дронів, які загрожували Києву – КМВА. На Київщині уламки збитого російського безпілотника пошкодили ЛЕП, в іншому районі горів трав'яний настил – Руслан Кравченко, голова Київської ОДА.

***

Росіяни обстріляли селище Борова на Харківщині, загинула жінка – Харківська ОВА.

Окупанти перетворили Оріхів у Запорізькій області на руїну – Владислав Волошин, речник Сил оборони півдня.

На Херсонщині на трасі біля села Томина Балка росіяни атакували з дрона цивільну автівку, один чоловік загинув, троє поранених, серед них 11-річна дитина – Херсонська ОВА.

НАСЛІДКИ ВІЙНИ

Енергетика

Українська енергетика з початку війни отримала понад 19 тисяч тонн допомоги із закордону – Міненерго. Україна отримує від партнерів, зокрема трансформатори, необхідні матеріали для ремонтно-відновлювальних робіт.

Соціальна сфера

Міжнародні партнери виділяють $20 мільйонів для підтримки евакуйованих українців – Мінреінтеграції.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський: 

– 24 жовтня відзначив державними нагородами ще 566 захисників України, 289 із них – посмертно,

– 24 жовтня призначив начальником Роздольської СВА Василівського району Запорізької області Тетяну Кучеряву, головою Роменської РДА Сумської області – Валентину Назаренко.

***

Засідання уряду:

– виділив 142 мільйони на шість проєктів з відновлення,

– розподілив понад ₴340 мільйонів дотацій для деокупованих і постраждалих територій,

– затвердив план протидії корупційним правопорушенням у МСЕК.

***

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак обговорив з представниками Європейського парламенту підтримку Плану перемоги та підготовку до другого Саміту миру – сайт Офісу Президента.

Регіональні МСЕК до 1 січня працюватимуть за старою системою – Укрінформ.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила в силі рішення про застосування санкцій та стягнення в дохід держави активів російського олігарха Алішера Усманова і його партнерів – пресслужба суду.

У прокуратурі Києва інвалідність мають 20 прокурорів. 13 прокурорів мають третю групу інвалідності, а ще семеро – другу – пресслужба Київської міської прокуратури.

***

Україна за дев’ять місяців виділила на оборону 1,3 трильйона гривень, зокрема у вересні – 146,9 мільярда гривень – Мінфін.

Україна накопичила достатньо пального для проходження зими – Міненерго.

Товарообіг між Україною та Португалією цьогоріч зріс на понад $29 мільйонів – Мінекономіки.

Україна представила свою харчову продукцію на міжнародній виставці харчової промисловості «SIAL Paris 2024» – Мінагрополітики. Україну представляли понад 80 виробників харчової продукції.

В Україні намолотили 63,7 мільйона тонн нового врожаю зернових та олійних культур – Мінагрополітики.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Норвегія виділила понад $100 мільйонів на відновлення української енергетики –

Укрінформ. Надані кошти будуть спрямовані через ПРООН на відновлення енергогенеруючих потужностей в Україні, зокрема, для встановлення сонячних панелей у школах і лікарнях.

Німеччина завершує підготовку пакета допомоги Україні на €1,4 мільярда – Крістіане Гоффманн, заступниця речника федерального уряду.

Німецька компанія Rheinmetall передала Україні ще 20 бойових машин піхоти Marder – Укрінформ.

Фінляндія планує ввести спецдозвіл на експорт компонентів боєприпасів для запобігання їх потрапляння до Росії – сайт уряду Фінляндії.

***

Канцлер ФРН Олаф Шольц не бачить можливості вже зараз запрошувати Україну до НАТО – на його думку, країна у стані війни «однозначно не може стати членом» Альянсу – телеканал ZDF.

У НАТО розглядають два варіанти відповіді на відправку солдатів КНДР до Росії: активізацію підтримки України та розбудову партнерства в Індійсько-Тихоокеанському регіоні – Bloomberg.

Залучення Росією північнокорейських військових є ескалацією, але й ознакою слабкості. Про це заявила т.в.о. постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Вікторія Кувшинникова під час чергового засідання Постійної ради ОБСЄ – Укрінформ.

Пентагон назвав відправку військ КНДР на війну проти України ознакою «відчаю» Москви. Також це рішення вплине на союзників у Європі та Індо-Тихоокеанському регіоні – Міноборони США.

Південна Корея розкритикувала ратифікацію Росією оборонного договору з КНДР – Barron's. уряд Південної Кореї «рішуче закликає до негайного виведення північнокорейських військ і припинення незаконної співпраці».

Нідерланди підтвердили присутність військових КНДР на території Росії – Reuters. Нідерландська розвідка: Росія стягнула щонайменше 1500 військових із Північної Кореї для участі у війні проти України.

Індонезія хоче стати членом БРІКС, процес приєднання уже розпочався – Reuters.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець обговорив у Катарі прискорення обміну полоненими між Україною і РФ – Укрінформ. Катар передав Україні списки військовослужбовців, а також листи українських військовополонених до своїх рідних.

Литва в рамках синхронізації енергосистеми із Західною Європою відключить лінії електропередачі у напрямку Росії та Білорусі в лютому, а потім їх демонтує – LRT.

Білорусь зупинила будівництво військового містечка поблизу кордону з Україною – Радіо Свобода.

Республіканці у Конгресі США розробляють план для Дональда Трампа на перші 100 днів на випадок його перемоги на президентських виборах – The Hill.

Маск став одним із найбільших політичних донорів у США на підтримку Трампа – Politico. На початку жовтня Ілон Маск вклав ще 43,6 мільйона доларів у свій комітет PAC America, який підтримує Дональда Трампа.

Американський мільярдер Ілон Маск регулярно спілкується з Путіним із кінця 2022 року – The Wall Street Journal. Розмови стосуються особистих тем, бізнесу та геополітичної напруженості.

У Мексиці сталася стрілянина між наркокартелями, 16 людей загинули, семеро поранені – Sky News.

Індія і Китай почали відводити війська від останніх двох спірних ділянок лінії розмежування в Гімалаях – Reuters.

Влада Ірану, готуючись до удару у відповідь з боку Ізраїлю, наказала збройним силам бути готовими до війни. Водночас Тегеран намагається уникнути її попри знищення своїх союзників у Лівані та секторі Гази – NYT.

ВОРОГ

Росія передавала єменським хуситам дані з супутників для ударів по торгових суднах у Червоному морі – The Wall Street Journal. Дані з російських супутників нібито передавалися хуситам через іранський Корпус вартових ісламської революції.

Центробанк РФ підняв ключову ставку до максимального за 20 років рівня – 21%  –  Радіо Свобода. Підвищення ставки збільшує вартість кредитів і скорочує економічне зростання. Причиною підвищення стало зростання інфляції, істотно вище за прогнозоване.

У місті Коркіно, що за 35 км від Челябінська, відбулися масові заворушення на етнічному грунті, десятки людей були затримані – Радіо Свобода.

Озброєний ножами житель Санкт-Петербурга напав на відвідувачів гіпермаркету «О'КЕЙ» на півдні міста – Радіо Свобода. Шестеро людей поранено, нападник затриманий. Про мотив нападу не повідомляється.

Суд у Курську заочно заарештував румунського журналіста Мірчу Барбу, який знімав репортаж у Суджі, «за незаконний перетин держкордону» – соцмережі.

У білоруських в'язницях утримуються мінімум 12 громадян України, звинувачених у «агентурній діяльності», «шпигунстві» та за іншими політично мотивованими статтями – білоруський правозахисний центр «Вясна».

Міністерство юстиції Росії внесло до списку так званих іноземних агентів новинний опозиційний Телеграм-канал Astra – Радіо Свобода. Astra – незалежний Телеграм-канал із поточними новинами Росії та світу. Публікує, зокрема, новини, які не пропускаються в офіційних російських ЗМІ.

24 жовтня в Чечні у передмісті Грозного невідомі обстріляли військову колону Росгвардії. Щонайменше один військовослужбовець загинув, ще один поранений – росЗМІ.

Підготувала Тетяна Тиндик, Київ

Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *