Найбагатша у світі людина за день заробила 26 млрд доларів

Історичний рекорд: Ілон Маск за день став багатшим на понад $26 млрд

© EPA-EFE/TOLGA AKMEN Акції компанії Tesla рекордно зросли.

У четвер найбагатша людина світу стала набагато багатшою: акції Tesla зросли майже на 22% – це найбільший одноденний приріст за останні десять років, пише Forbes. На момент закриття торгів ринкова вартість компанії зросла майже на $150 млрд.

Це додало до статків найбільшого акціонера Tesla Ілона Маска $26,4 млрд. За підрахунками видання, його статки зросли до понад $55 млрд.

Схоже, сміливий прогноз Ілона Маска щодо стрімкого зростання продажів наступного року на 20%-30% переконав інвесторів, що він досі прагне розвивати свій основний бізнес з продажу електромобілів. Крім того, мільярдер пообіцяв у першій половині 2025 року випустити доступний автомобіль і заявив, що скорочення виробничих витрат допомогло підвищити прибуток у третьому кварталі.

Ціна акцій зросла до сесійного максимуму в $262,2 при обсязі торгів близько 200 мільйонів акцій. Це найбільший приріст з травня 2013 року, і він стер нещодавні втрати через побоювання, що Маск відволічеться на нові проекти, зокрема на нещодавно представлене роботаксі.

Ілон Маск перетворив Tesla з лідера ринку електромобілів на компанію зі штучного інтелекту та робототехніки, але досі не представив детального бізнес-плану для свого нового напрямку. 

На початку місяця, після презентації роботаксі, яка не вразила інвесторів, адже не розкрила деталі плану бізнесмена, акції Tesla впали на 6,9%. 

Минулого кварталу Маск робив сміливі заяви про все, що стосується компанії, окрім автомобілів: від безпілотних таксі до людиноподібних роботів. Це змусило інвесторів занепокоїтися щодо зменшення і без того скороченого через зниження цін прибутку.

Компанія Tesla повідомила, що маржа за третій квартал значно перевершила очікування Уолл-стріт, а собівартість одного автомобіля впала до найнижчого в історії рівня, близько $35 100.

Tesla також отримала $326 млн доходу за програмне забезпечення для автопілотів під назвою Full Self Driving (FSD), яке використовується в Cybertruck та інших автономних функціях, зокрема є основою для роботаксі Tesla.

Маск заявив, що наступного року автомобілі Tesla запропонують платні послуги безпілотних поїздок. Однак цей план, ймовірно, зіткнеться зі значними регуляторними проблемами.

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *